Een verassende en snelle bereiding voor pasta vond ik in een oud Italiaans kookboek. Het is een recept voor pasta met cherrytomaten en kruiden die weliswaar simpel te maken is, en toch een leuke aparte manier van bereiden heeft die niet alledaags is. De cherrytomaten worden namelijk even kort onder de grill gelegd om zacht te worden. De gekookte pasta wordt door de olijfolie, het pepertje en de kruiden gehusseld, samen met de gegrilde cherrytomaten. Het wordt afgemaakt met parmezaanse kaas. Dat is trouwens optioneel, maar wel heel smaakvol.

Omdat deze pasta zo ontzettend snel klaar was, heb ik het als lunch gegeten. Het was ietsje langer dan een boterham smeren, maar het was velen malen lekkerder. Want wat gaat er nu boven een heerlijke warme lunch in de middag? Kan een boterham echt niet aan tippen. Deze pasta is trouwens ook een prima hoofdgerecht. Eet er nog een salade bij voor wat extra groenten en je hebt in no-time een lekker maaltje op tafel.

Dit heb je nodig:

Voor 1 grote of 2 kleinere eters

  • 200 gram (volkoren) penne
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 eetlepel fijgehakte peterselie
  • 1 eetlepel fijngehakte basilicum
  • 1 eetlepel fijngehakte dragon (optioneel)
  • 250 gram cherrytomaten, in stukjes
  • 1/2 chilipeper in plakjes / 1/2 theelepel chilivlokken
  • peper en zout
  • extra: parmezaanse kaas

Zo maak je het:

Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking ( persoonlijk vind ik het lekker als volkoren pasta niet al dente is , maar wat langer gekookt wordt). Giet af en vang een kopje van het kookvocht op.

Zet de grill intussen aan op de hoogste stand. Doe de tomaatjes in een klein ovenschaaltje of op een bakplaat bekleed met bakpapier en gril ze ongeveer 5-10 min tot ze zacht en lichtgeblakerd zijn. Let goed op dat de tomaten niet verbranden.

Doe in een pan de 2 eetlepels olijfolie en zet het op een laag vuur. Bak hierin de plakjes knoflook en de plakjes chilipeper of chilivlokken tot de olie als het ware de smaken van de knoflook en chili heeft geabsorbeerd en de knoflook en chili zacht zijn geworden.

Hussel de gare pasta door de olie in de pan en voeg de kruiden en de gegrilde tomaatjes toe. Breng goed op smaak met peper en zout. Doe er eventueel een scheutje kookvocht bij om het iets smeuïger te maken.

Dien op met wat geraspte parmezaanse kaas naar smaak.

Smakelijk!

Geef een reactie