Als vegetariër valt het soms niet mee om lekker broodbeleg te vinden. Vaak ben je aangewezen op veelal dezelfde spreads, als pindakaas of hummus. Alhoewel pindakaas en hummus echt heel lekker zijn, gaat het na een tijdje toch vervelen. Soms heb ik gewoon zin in iets lekker hartigs, zoals een kip kerriesalade bijvoorbeeld. Dat was altijd een van mijn favoriete salades voor op brood. Maar wist je dat je super makkelijk een soortgelijke salade kunt maken, maar dan met groenten? Ja, dezelfde heerlijke frisse en hartige kerriesmaak, maar dan gemaakt met veel gezondere groenten. Ik kan je zeggen, deze vega kerriesalade is zelfs nog lekkerder geworden dan de variant in het welbekende plastic kuipje. De structuur van de in reepjes gesneden knolselderij geeft de salade een lekkere bite, en de appel en de bleekselderij maken het lekker fris en ook zoet.

Je kunt deze salade ook heel makkelijk vegan maken, door de mayonaise te vervangen door veganistische mayonaise en de yoghurt door soyayoghurt.

Ook vleeseters zullen deze spread waarderen en er verbaasd van staan dat de kip totaal overbodig was. Trouwens, in die kuipjes zat sowieso toch alleen maar iets van 5 % kip of zo… plus veel te veel andere slechte additieven die overbodig zijn. Deze spread bestaat uit meer dan 85% groenten en voor de rest weet je wat je erin stopt, wat ook een fijne gedachte is.

Deze vegetarische kerriesalade is erg lekker op rijstwafels, op je boterham of op een stokbroodje en moet je echt eens proberen!

Hier komt het simpele recept:

Vegetarische “kip” kerrie salade van appel en knolselderij

Dit heb je nodig:

  • 1 appel, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 100 gram knolselderij (julienne gesneden)
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes gesneden
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 flinke theelepel massala kerriepoeder of gewone kerriepoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma ( voor een extra gele kleur en nog meer smaak)
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1-2 theelepels honing of ander zoetmiddel
  • Peper en zout naar smaak

Zo maak je het:

Doe de gesneden appel en bleekselderij in een grote kom, samen met de julienne gesneden knolselderij. Doe in een kommetje de mayonaise, yoghurt, massala , kurkuma, knoflookpoeder en de honing en mix alles tot een gladde saus. Doe er genoeg peper en zout bij naar smaak. Het mag iets zouter smaken, want eenmaal gemengd met de groenten, is het perfect. Voeg eventueel nog meer zoetmiddel toe als je dat lekker vindt, alhoewel de appel al zoetheid geeft aan de salade. Hussel de saus nu door de appel en groenten in de kom en mix alles goed. Proef of er nog extra zout en peper bij moet en klaar!

Geef een reactie