Sinds ik heb ontdekt dat je heel makkelijk je eigen notenmelk kunt maken, koop ik het niet meer in de winkel. De enige uitzondering, is de plantaardige melk voor in de koffie. Het blijft moeilijk een melk te maken die niet gaat schiften in de koffie en die lekker opschuimt. Maar voor alle andere doeleinden is een zelfgemaakte melk veel makkelijker en budget vriendelijker. En recentelijk heb ik zelfs een manier gevonden die nog sneller gaat dan snel. Een kwestie van 1, 2, 3 en klaar is kees.

Ik vind heel stiekem het zeven van de melk in een kaasdoek nog altijd teveel werk en teveel poespas. Ik heb geen zin in rommel en prut die in een doek achterblijft. Nee, het proces is nog altijd wat complex. Het moet nog makkelijker!

De oplossing? Notenpasta. En water. En nog wat andere smaakmakers. Nog een laatste druk op de knop en voila: heerlijke, romige notenmelk. Eventueel nog een laatste keer door een zeef halen (als je bijv dadels gebruikt) en dan kan de melk in een fles. Super makkelijk! Omdat notenpasta al vloeibaar is, hoeft je blender niet zoveel werk te verrichten om een gladde melk te maken en hoef je uiteindelijk niet zoveel te zeven. De melk is gewoon al glad en romig en je blijft niet achter met de rommel.

Ik ben er echt lyrisch over moet ik zeggen, en ik snap niet waarom er iemand nog melk zou willen maken met een kaasdoek. Voor mij is dit echt de oplossing.

Omdat ik een lichtelijke tahin verslaving heb de laatste tijd, bedacht ik me: Zou je niet ook notenmelk van tahin kunnen maken? Hoe zou dat smaken?

Ik ging aan de slag en wat blijkt? Met tahin kun je een heerlijke, romige melk maken. Natuurlijk zal je melk lichtjes naar tahin smaken, afhankelijk van hoeveel tahin je gebruikt.

Het mooie is, dat je je melk zo romig of dun kunt maken als je zelf wilt. Ook de smaak kun je zo wat beïnvloeden, neutraal of sterker.

Om de melk nog lekkerder te maken, is het een goed idee de melk iets te zoeten door wat honing, ahornsiroop of dadels te gebruiken. Ook is het heerlijk om er wat vanille en kaneel in te doen. Deze melk is dan ook heel geschikt om straks in zoete gerechten en recepten te gebruiken. Gebruik het in smoothies of schenk het over je granola. Wel heb ik laatst ontdekt dat je de melk beter niet in warme recepten kunt gebruiken. De melk heeft de neiging dan te gaan schiften. Maar in koude toepassingen, gaat het prima.

Hier komt het recept voor deze heerlijke tahin melk

Tahin melk uit de blender

Voor 0,7 l.

Dit heb je nodig:

  • 650 ml water
  • 2-3 eetlepels tahin, goed doorgeroerd
  • 1-2 theelepels honing of ahornsiroop of 2-3 dadels
  • 1-2 theelepels kaneel
  • vanillepoeder (optioneel)
  • snuf zout

Zo maak je het:

Mix alle ingrediënten in een krachtige blender door elkaar. Zeef nog eventueel een laatste keer (als je dadels gebruikt hebt om te zoeten) en doe de melk over in een fles. De melk is een aantal dagen houdbaar in de koeling. Goed schudden voor gebruik.

Geef een reactie