De meeste mensen hebben er eigenlijk nog nooit van gehoord: flapjacks. Het is een koekje of een soort mueslikoek die in Engeland heel geliefd is om bij de middag thee te eten.

Het wordt veelal als een gezondere snack gezien, heel geschikt om aan je kinderen te geven als ze net uit school zijn. Maar net zoals de mueslirepen bij ons in de winkels niet bepaald gezond zijn ( vol suiker en glucose-fructose stroop), zo zijn de meeste flapjack recepten dat ook niet. Hoewel de koeken haver en noten bevatten, wordt er een hoop suiker of stroop aan het recept toegevoegd, dat niet bepaald bijdraagt aan een goede gezondheid of energie.

In het kookboek van Jamie Oliver’s 5 ingrediënten zag ik een recept voor flapjack koekjes staan. Die had ik al eens gemaakt en ze vielen in de smaak. Ik besloot de koekjes om te toveren naar een voedzamere variant door gewoon wat ingrediënten te swappen. En dat bleek prima te kunnen, want de koekjes waren nog net zo lekker, maar wel een stuk verantwoorder!

Hier het recept voor de flapjack koekjes. Lekker bij een grote pot thee of bij de koffie.

Gezondere flapjack koekjes

Dit heb je nodig:

  • 100 gram kokosolie of boter
  • 100 gram gemengde vruchten en noten
  • 100 gram havermout
  • 100 gram volkoren meel
  • 100 gram honing of ahornsiroop
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snuf zout
  • Eventueel 1 theelepel kaneel

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een vierkant bakblik Van 20 cm. met bakpapier. Doe alle overige ingrediënten in een keukenmachine en mix kort totdat de ingrediënten van de kom loskomen. Doe er nu de honing of ahornsiroop door en mix totdat alles goed is gemengd.

Schep het mengsel in het bakblik en druk alles goed aan. Bak de koek 15-20 minuten of totdat het er goudbruin uitziet. Haal uit de oven en snijd in 16 kleine vierkantjes. Laat 5 minuten in het blik afkoelen en leg de koek daarna met het papier op een rooster om verder af te koelen.

Lekkere variatie: Smelt wat pure chocolade en dip de bovenkant van de koeken in de chocolade.

Eet smakelijk 😉

Geef een reactie