Mijn eerste ervaringen met koken en bakken deed ik op met mijn moeder. Ik vond het fantastisch om haar in de keuken te helpen en de heerlijke geuren op te snuiven. Als mijn moeder een cake bakte, dan was het feest. Ik hielp mee met het mixen van de ingrediënten en het luchtig kloppen van het beslag. En het beste gedeelte: de beslagkom en de deeghaken werden door mij geconfisqueerd 😉

Een cake die we vaak bakten, was bananencake. Telkens als er wat bananen in de fruitschaal aan de bruinige kant begonnen te raken, was het een mooi excuus voor een heuse bananencake.

De plantaardige bananencake die ik vandaag heb gebakken, doet me er enigszins aan denken. Niet helemaal, want een cake gemaakt met eieren blijft een andere structuur opleveren, maar deze vegan bananencake mag er echt wezen!

De cake wordt bereid met vrij ongebruikelijke ingrediënten, zoals onder andere kokosmelk en olijfolie. Door het gebruik van olijfolie, ipv boter, wordt de cake een stuk verantwoorder dan reguliere cake-recepten.

Dus heb je wat bananen over en wil je er iets leuks mee doen? Bak dan eens deze bananencake die net even wat anders is : verantwoorder, volledig plantaardig, maar wel minstens zo lekker!

Vegan bananencake met olijfolie

Dit heb je nodig:

  • 350 gram speltbloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 3 rijpe bananen
  • 200 gram rietsuiker
  • Snuf zout
  • 200 ml. milde olijfolie
  • 2 theelepels vanille extract
  • 250 ml. kokosmelk
  • Eventueel : 3 eetlepels kokosrasp

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm in met wat olie en bestrooi met wat bloem. Klop het overtollige bloem uit de vorm. Dit zorgt er straks voor dat de cake makkelijk uit de vorm komt.

Doe de bloem, de rietsuiker, het bakpoeder en het zout ( en eventueel de kokosrasp) in een grote beslagkom. Doe 2 bananen in stukjes in een andere kom en voeg daaraan de kokosmelk en de olijfolie toe. Mix het geheel met een staafmixer glad. Doe dit natte mengsel bij het droge mengsel in de andere kom en voeg het vanille extract toe. Mix het voorzichtig en niet te lang door elkaar met een spatel tot alles goed gemengd is.

Doe het cake beslag in de springvorm. Snijd de overgebleven banaan in dunne plakjes en verdeel over ze over het oppervlak van het beslag. Bak de bananencake 50 min. tot een uur. Check met een sateprikker of de cake gaar is en bak anders nog iets langer door.

Laat de cake in de vorm afkoelen en haal dan voorzichtig uit de springvorm. Heerlijk bij een grote kop thee.

Geef een reactie